.
Güneş Paneli Elektrik Sistemi
Solar Akü

RİTAR 12 VOLT 100 AMPER JEL AKÜ DERİN DÖNGÜ DG12-100 DEEP CYCLE           Pantec 12 Volt 100 Amper Jel Akü Fiyatı - Taksit Seçenekleri

 

 

RİTAR 12V 100-150-200 Ah                      PANTEC 12V 100-150-200 Ah 

     Jel Akü Derin Döngü                                   Jel Akü Derin Döngü 

 

Solar Jel Akü Nedir ?

Hangi Alanlarda Kullanılır ?

Solar Aküler güneş enerjisinden elektrik üretilen sistemlerde en yaygın kullanılan depolama sistemidir. Diğer Kurşun ait akülere kıyasla solar jel akülerin içinde sıvı bulunmaz, bunun terine jel kıvamlı elektrolit bulunur bu yüzden bakım getirmezler. Güneş enerjisi sistemleri haricinde de enerji depolama ve UPS olarak da kullanılabilmektedir. Aynı zamanda alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarında da tercih edilmektedir.

En Ucuz Jel Akü Fiyatları Nelerdir ?

Uygun fiyata alınan solar jel aküler kullanım sırasında oluşabilecek sorunlar ile daha maliyetli hale gelebilir. Bu sebeple akülerinizi temin ederken fiyatından önce kalitesini sorgulamanız dağa doğru olacaktır. Jel akünüzün ekonomik olması önemlidir ancak gerekli kalite şartlarını sağlamıyorsa ekonomik çözüm ararken mağdur haline gelebilirsiniz.

Jel Akülerin Garanti Süresi Nedir?

Solar aküler 2 yıl garanti süresine sahiptirler. 

Jel Akülerin Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar?

Jel akülerin kullanımı esnasında dikkat etmeniz gereken ana başlıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Jel akülerin raf ömürleri 1 yıl civarındadır. Daha uzun süre rafta bekletilecek ise belirli periyotlarla şarj edilmesi gerekmektedir. Solar jel aküler kullanılmadığı zamanlarda mutlaka tam şarj konumunda bekletilmelidir, belirli periyotlarla kontrol edilerek tam şarj durumunun korunması sağlanmalıdır. Akülerin kullanılmadığı havanın soğuk olduğu dönemlerde şebeke iç tüketimini engellemek adına akülerin güneş enerjisi sistemlerinden bağlantıları sökülerek yine tam şarj konumunda bekletilmelidir. 
  • Yine akülerinizi açık havada bırakmamalı güneş ve yağış etiklerinden korumalı ve kuru bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Kutup başlarının temiz olduğundan emin olmalısınız.
  • Solar akülerinizin üzerini bez vs cihazlarla örtmemeli buna karşın temiz olduklarından, toz ve neme maruz kalmadıklarından emin olmalısınız.
  • Akünüzü metalllerden mümkün olduğunca uzak tutmalısınız. Üzerine herhangi bir metal eşya koymamalısınız.
  • Akünüzün gerilimleri Solar sarj kontrol cihazı tarafından sürekli denetlenmektedir. Buna karşın sizlerin de dönem dönem akü gerilimlerini kontrol etmeniz, gerilim değeri sürekli olarak 12,4V altında ise akülerinizi ve solar şarj kontrol regülatörünü kontrol etmenizi öneririz.
  • Eğer akünüzden birinde şişme var ise hemen sistemden ayırınız. Bu arızanın en büyük sebebi akünün aşırı şarj edilmesidir Aşırı şarj ise akünün şarj gerilimi için önerilen maksimum gerilimin üzerine çıkılması durumunda gerçekleşir. Örneğin akünüzün maksimum şarj gerilimi 14,6 ise şarj cihazı da akünüze 15V elektrik gönderiyorsa bu aşırı reaksiyona neden olur. Bu akü arızasını sebebi şarj cihazı arızası olabileceği gibi akünün çok sıcak şartlarda çalışması da olabilir.
  • Solar Jel aküleri daha uzun süre verimli kullanmak için ise güneş enerjisi sistemindeki akü miktarını artırarak akü başına düşen döngü sayısı azaltılabilir yani akünün %80 oranda kullanılması durumunda döngü (cycle) sayısı 750 iken %50 kapasite ile kullanımda döngü sayısı 1350 olmaktadır. Örneğin 1 tane 200Ah akü kullanmak yerine 2 tane 100 Ah kullanmak gibi.

Jel Akü Hesabı Nasıl Yapılır?

Güneş enerjisi sistemlerinde solar jel akü hesabı ihtiyaç olan kapasitenin %50 daha fazla olması gerekir. Yağmurlu ve havanın kapalı olduğu durumlarda düşünüldüğü zaman enerji kesintisine uğramamak için adına toplam akü kapasitesi hesabı bu durumlar göz önüne alınarak yapılmalıdır. Keza sistemin kaç gün çalışacağı da kapasite hesabını etkileyen diğer bir faktördür.

Örneğin 12 adet 200 Ah akü bulunan bir sistemde;

12 adet akü x 200 Ah x 12 volt x 0.6 verim katsayısı ile  : 17.2 kWh yapmaktadır.

Jel Akü Bağlantısı Nasıl Yapılır?

Güneş enerjisi sistemlerinde solar jel akü bağlantıları sistem tasarımına bağlı olarak seri ve paralel şekilde yapılmaktadır. 12 Volt sistemlerde solar aküler birbirine paralel bağlanmaktadır, 24 Volt sistemlerde ise aküler ikişerli seri bağlantı sonrası seri bağlanan aküler birbirine paralellenir.48 voltluk bir sistemde ise önce aküler kendi aralarında 4 lü seri halinde, sonrasında ise bu seri diziler paralel yapılarak güç artışı sağlanabilir.

Jel Akülerin Teknik Özellikleri Nelerdir?

Solar jel akülerin teknik özellikleri ürün datasheetinde bulunmakta olup özellikle şarj ve deşarj oranlarını, maksimum şarj akımını, şarj voltaj aralığını, döngü sayısını, deşarj grafiğini, ağırlık ve boyutlarıyla birlikte kapasitesini göstermektedir. Ürünlerin datasheet bilgilerine sayfamızdan ulaşabilirsiniz. (Solar Jel Aküler)

Solar Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

Kullanım ömürleri açısından solar akülerin bakımı oldukça etkilidir. Akülerin muhafaza edildikleri alanlarda çok önemlidir; soğukluk, sıcaklık ve nem ortamlarının doğru takip edilmesi gerekmektedir. Çok soğuk havalarda akülerinizden normal verimi alamayacağınızı bilmelisiniz ve akülerinizi soğuk ortamlardan korumalısınız.


Diğer dikkate alınması gereken husus akünün bir sonraki şarj işleminden önce ne kadar derinden deşarj ediliyor olmasıdır. Derinden boşaltılması durumunda aküler daha kısa ömürlü olacaktır uzun kullanım ömrü için akülerin şarj ve deşarj kapasitelerin tam yapılması gerekmektedir. Örneğin solar jel akülerin şarjının hiçbir şekilde %20 altına düşmesiniz önermiyoruz. Bu seviyenin altına düşmesi cycle sayısında ciddi düşmelere neden olacaktır. Normal şartlarda ise %40 şarjın altına düşürmemeniz akünüzü uzun süre ve sağlıklı olarak kullanabilmenizi sağlar.

 Solar Jel Akü